2020-02-07 / 19:55
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Odcinek poświęcony gorzkim ziemniakom, dzięki którym Peruwiańczycy przetrwali w wysokich Andach.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2024-06-22 3:50 |
Radykalna metoda- film obyczajowy
7 / 10
Uczniowie szkoły podstawowej w przygranicznym meksykańskim miasteczku nie radzą sobie dobrze z nauką. Znany jest im świat pełen przemocy, korupcji i pogardy. Nie mają... |
![]() |
2024-06-23 6:55 |
Szatan z siódmej klasy- film przygodowy
6 / 10
Uczeń klasy siódmej, siedemnastoletni Adam Cisowski (Józef Skwark), nazwany "Szatanem", ma zdolności detektywistyczne. Kiedy pewnego dnia odkrywa system, według którego... |
|
2024-06-23 22:45 |
Joker- dramat sensacyjny
6 / 10
Uzależniony od hazardu Nick Wild świadczy swoje usługi w kasynach Las Vegas jako ochroniarz. Jest czujny, nigdy nie daje się oszukać i potrafi w pojedynkę znokautować bandę... |