2018-10-03 / 16:50
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Odcinek poświęcony gorzkim ziemniakom, dzięki którym Peruwiańczycy przetrwali w wysokich Andach.
Czas trwania: 1 h 05 min
2024-04-28 21:30 |
Canal+ Film w akcji - Droga donikąd- thriller
4 / 10
Los Angeles. Frederick "Freddy" Sullivan (Colson Baker) niewiele znaczy w przestępczym półświatku, do którego należy także jego ojciec (Kevin Bacon), zajmujący się... |
|
2024-04-28 4:40 |
Splendid Isolation- dramat sf
5 / 10
Kochanki Anna (Khadija El Kharraz Alami) i Hannah (Anneke Sluiters) uciekły przed tajemniczą katastrofą. Podjęły dużo wysiłku, aby dotrzeć na samotną wyspę, na której... |
|
2024-04-28 21:00 |
Terminator: Genisys- film sensacyjny
4 / 10
Rok 2029. John Connor przewodzi rebeliantom walczącym z terminatorami, które przejęły kontrolę nad Ziemią. Przed laty stworzony do obrony program komputerowy Skynet obrócił... |