2018-10-03 / 16:50
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Odcinek poświęcony gorzkim ziemniakom, dzięki którym Peruwiańczycy przetrwali w wysokich Andach.
Czas trwania: 1 h 05 min
![]() |
2025-07-16 00:25 |
Blue 3 - Pokój
6 / 10
Kolejne niezwykłe przygody Blue, młodej suczki rasy blue heeler. Piesek uwielbia, gdy jej rodzinna codzienność jest przepełniona niezwykłymi wydarzeniami. Kreatywna zabawa... |
![]() |
2025-07-16 3:50 |
Sara- film sensacyjny
6 / 10
Szef gangu, Józef, szuka ochroniarza dla swojej szesnastoletniej córki, Sary. Jego wybór pada na Leona. Mężczyzna jest byłym komandosem, który przypadkowo uratował życie... |
![]() |
2025-07-16 2:15 |
Niewidzialny człowiek- horror
6 / 10
Cecilia Kass (Elisabeth Moss) znajduje w sobie odwagę, by wreszcie uciec od znęcającego się nad nią męża, cenionego naukowca Adriana Griffina (Oliver Jackson-Cohen).... |