2019-04-11 / 1:05
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Odcinek poświęcony gorzkim ziemniakom, dzięki którym Peruwiańczycy przetrwali w wysokich Andach.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-10-10 8:00 |
FBI
7 / 10
Nowojorskie Federalne Biuro Śledcze strzeże bezpieczeństwa nie tylko w mieście, ale i w całym kraju. Do organizacji należą najlepsi agenci. Maggie Bell całym sercem... |
![]() |
2025-10-10 4:05 |
Wszystko pół na pół- komedia
6 / 10
Pomimo rozwodu Marion (Laura Tonke) i Andi (Moritz Bleibtreu) uważają się za wzorowych rodziców jedenastoletniego Milana (Valentin Thatenhorst). Współdzielą opiekę nad... |
![]() |
2025-10-10 2:50 |
Zaprzysiężeni 14
8 / 10
Wielopokoleniowa rodzina Reaganów dba o bezpieczeństwo mieszkańców Nowego Jorku. W ostatnim sezonie serii policyjny klan mierzy się m.in. ze sprawą handlu ludźmi i seryjnego... |