2019-04-11 / 1:05
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Odcinek poświęcony gorzkim ziemniakom, dzięki którym Peruwiańczycy przetrwali w wysokich Andach.
Czas trwania: 1 h 00 min
![]() |
2025-04-22 11:30 |
Blue 3 - Sprzątanie
6 / 10
Kolejne niezwykłe przygody Blue, młodej suczki rasy blue heeler. Piesek uwielbia, gdy jej rodzinna codzienność jest przepełniona niezwykłymi wydarzeniami. Kreatywna zabawa... |
![]() |
2025-04-22 23:00 |
Premiera - Harpunnicy - Wielkie nadzieje
5 / 10
Czterej harpunnicy podejmują współzawodnictwo w połowach tuńczyka. Niko stoi przed wyzwaniem udowodnienia swoich umiejętności jako kapitan kultowej łodzi. Joe zajmuje się... |
|
2025-04-22 6:15 |
Pora na życie- komedia romantyczna
4 / 10
Amy (Anna Camp) i krytyk muzyczny Bob (Joseph Mazzello) to małżeństwo, które stara się zajść w ciążę, ale naturalne metody, a także in vitro nie działają. Kobieta chce... |