2017-11-09 / 23:00
Program przeznaczony dla widzów od lat 12
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Widzowie dowiedzą się, jaki wpływ na ludzki organizm ma kawa i dlaczego uzależnia.
Program nadawany w języku polskim.
Czas trwania: 1 h 05 min
![]() |
2025-08-06 23:40 |
Kaznodzieja z karabinem- dramat biograficzny
5 / 10
Sam Childers (Gerard Butler), były członek gangu motocyklowego i diler narkotykowy, właśnie wychodzi z więzienia. W dramatycznych okolicznościach przechodzi duchową... |
![]() |
2025-08-06 22:50 |
Lekkie obyczaje - Wichrowe Wzgórza- melodramat
7 / 10
Heathcliff (Laurence Olivier) to młody Cygan, który został adoptowany przez mieszczańską rodzinę. Z czasem zakochuje się w córce przybranych rodziców, Cathy (Merle... |
![]() |
2025-08-06 3:50 |
Zaprzysiężeni 14
8 / 10
Wielopokoleniowa rodzina Reaganów dba o bezpieczeństwo mieszkańców Nowego Jorku. W ostatnim sezonie serii policyjny klan mierzy się m.in. ze sprawą handlu ludźmi i seryjnego... |