2019-12-22 / 00:05
Program przeznaczony dla widzów od lat 7
Okazuje się, że chemia, biologia i fizyka mają wiele wspólnego z jedzeniem. Dzięki nim można lepiej poznać składniki, które lądują na talerzu. Zastosowanie specjalistycznej techniki fotografii umożliwi wejście w głąb niedostrzegalnego na co dzień mikroświata żywności, w którym najmniejszy szczegół ma znaczenie. Twórcy serii opowiedzą m.in. o tym, jak składniki chemiczne jedzenia budują ludzki organizm i wyposażają go w energię, o niezwykłych właściwościach mleka z piersi mamy, które zawiera wszystko, czego potrzebuje noworodek: tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Widzowie dowiedzą się też m.in. dlaczego chleb na zakwasie ma dobry wpływ na organizm, jak ziemniaki pomagają przetrwać Peruwiańczykom w wysokich Andach i z jakich powodów ryż stał się podstawowym pożywieniem na Filipinach. Odcinek poświęcony gorzkim ziemniakom, dzięki którym Peruwiańczycy przetrwali w wysokich Andach.
Czas trwania: 1 h 05 min
![]() |
2025-07-10 11:35 |
Rozprysk- film krótkometrażowy
7 / 10
Rok 1969. Astronauci biorą udział w lądowaniu na Księżycu. Tymczasem George Losser (Alan Hay) zastanawia się, jak uporać się z pewnym problemem związanym z korzystaniem z... |
![]() |
2025-07-13 5:00 |
Mordercze rodzeństwa 2 - Bracia Young
6 / 10
Widzowie poznają historie zbrodni, których sprawców łączyło bliskie, braterskie lub siostrzane pokrewieństwo. Niekiedy ofiarami braci lub sióstr padały osoby z ich... |
|
2025-07-10 22:25 |
Pakt z diabłem- film kryminalny
7 / 10
Lata 70. XX wieku, południowy Boston. John Connolly (Joel Edgerton) należy do FBI. Nawiązuje współpracę z dawno niewidzianym przyjacielem z dzieciństwa, Jamesem "Whiteym"... |