2020-06-06 / 11:40
Program przeznaczony dla widzów od lat 1
W tej odsłonie programu Adam Borowicz, pochodzący ze Śląska wielki pasjonat gotowania, opuszcza deszczowe Wyspy Brytyjskie. Poszukiwanie nowych smaków rozpocznie od Austrii. Kolejno przeniesie się na Wyspy Kanaryjskie, do Słowenii, Bośni i Hercegowiny, Albanii oraz Macedonii. Będzie on nie tylko odkrywać tamtejszą kuchnię, ale też poznawać ciekawe miejsca. Nie zabraknie także inspirującego łączenia śląskich przepisów z lokalnymi produktami i słynnej już "kosztpróby" prowadzącego w miejscowych restauracjach. Mistrz kuchni udaje się do Puszczy Białowieskiej. Podziwia imponujące wiekowe drzewa, niezwykłą przyrodę i krajobrazy oraz mieszkańców tego miejsca - potężne i dumne żubry. W tradycyjnym piecu przygotowuje najbardziej znane przysmaki Podlasia, czyli babkę i kiszkę ziemniaczaną. Przyrządza też aromatyczną leśną zupę z opieńków. Poznaje sekret smaku misternego pierekaczewnika i białowieskiego kalorycznego deseru - marcinka.
|
2025-10-15 4:05 |
Klan
5 / 10
Opowieść o pozornie spokojnym życiu wielkiej rodziny Lubiczów, próbującej radzić sobie w polskiej codzienności. Jadwiga uważa, że Ola nie jest najlepszą kandydatką na... |
|
2025-10-20 3:35 |
Armagedon- dramat sf
5 / 10
Klimatolożka Jill Sanders (Brigitte Kingsley) przegląda dane pogodowe wskazujące na tworzenie się potężnego układu burzowego. Ignoruje je jako błąd w obliczeniach. Jednak... |
|
2025-10-15 10:55 |
Grizzy i Lemingi 3 - Ani yin, ani yang
6 / 10
Młodzi widzowie poznają przygody niedźwiedzia Grizzy'ego, miłośnika spokojnego wypoczynku i nowoczesnych technologii. Rodzina uwielbiających dobrą zabawę, niezwykle... |