2020-06-13 / 11:40
Program przeznaczony dla widzów od lat 1
W tej odsłonie programu Adam Borowicz, pochodzący ze Śląska wielki pasjonat gotowania, opuszcza deszczowe Wyspy Brytyjskie. Poszukiwanie nowych smaków rozpocznie od Austrii. Kolejno przeniesie się na Wyspy Kanaryjskie, do Słowenii, Bośni i Hercegowiny, Albanii oraz Macedonii. Będzie on nie tylko odkrywać tamtejszą kuchnię, ale też poznawać ciekawe miejsca. Nie zabraknie także inspirującego łączenia śląskich przepisów z lokalnymi produktami i słynnej już "kosztpróby" prowadzącego w miejscowych restauracjach. Znany mistrz kuchni odwiedza krainę nad Bugiem, gdzie mieszkańcy przez wieki żyli między Polską a Rusią. W poszukiwaniu tradycyjnych smaków przemierza Południowe Podlasie i północną część Polesia. Tutejsza kuchnia inspiracje czerpie z wielu regionów. Widać w niej wschodnie wpływy, a także kulinarne zapożyczenia z Białostocczyzny i Lubelszczyzny. Adam Borowicz przygotowuje lokalny przysmak, czyli pierogi, które goszczą na tutejszych stołach w wielu różnych odsłonach.
2024-03-29 22:05 |
Superpyra
7 / 10
Perypetie wyjątkowego superbohatera - ziemniaka zwanego Superpyrą, który walczy ze złem każdej nocy po zamknięciu supermarketu. Na korytarzach wbrew pozorom dalej toczy się... |
|
2024-04-02 1:30 |
Sisu- dramat wojenny
4 / 10
Finlandia, 1944 r. Były żołnierz, a obecnie poszukiwacz złota Aatami Korpi (Jorma Tommila) jest legendą wśród mieszkańców Laponii. Naznaczony licznymi bliznami mężczyzna... |
|
2024-04-03 3:50 |
Szóste dziecko- film obyczajowy
6 / 10
Handlarz złomu Franck Meyer (Damien Bonnard) mieszka z Meriem (Judith Chemla) na przedmieściach Paryża. Para wychowuje pięcioro dzieci i oczekuje na narodziny szóstego.... |